top of page

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΕΚΚ

Αναλυτικά το πλαίσιο και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την σωστή διαχείριση των ΑΕΚΚ είναι ....

 

   1.  Να συμβάλλονται με εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης

       ΑΕΚΚ είτε απ’ ευθείας είτε μέσω του συλλέκτη.

   2.  Να συμβάλλονται με κατάλληλα αδειοδοτημένους συλλέκτες –

        μεταφορείς.​ 

   3. Να καταβάλουν το τέλος επεξεργασίας στο Σύστημα Εναλλακτικής

       Διαχείρισης.

   4. Να υποβάλουν τη βεβαίωση παραλαβής των ΑΕΚΚ από το Σύστημα προς

       την επιβλέπουσα το Έργο Αρχή, ώστε να τους επιστραφεί η εγγυητική

       επιστολή.

   5. Να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν εμπράκτως την αποξήλωση, την

       επαναχρησιμοποίηση, την αξιοποίηση και εν γένει την ανακύκλωση των

       κατασκευαστικών υλικών.

Σημειώνεται ότι «Διαχειριστές ΑΕΚΚ» είναι όλοι οι ανάδοχοι των δημόσιων ή ιδιωτικών έργων (κατασκευαστές, εργολήπτες τεχνικών και οικοδομικών έργων, φορείς εκμίσθωσης εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών προσωρινής αποθήκευσης, συλλογής και μεταφοράς των ΑΕΚΚ) ή ο κύριος του έργου εφόσον δεν έχει αναθέσει το έργο σε ανάδοχο.

       

Πάνω απο 15.000.000 Τόνοι Μπάζων

παράγονται ετησίως στην Ελλάδα και η ανακύκλωση τους, δεν είναι απλώς μια επιβεβλημένη απο τους διάφορους φορείς νομοθεσία αλλά είναι ΕΥΘΥΝΗ όλων μας γιατί  τα απόβλητα αυτά (κοινώς μπάζα) που εγκαταλείπονται σε παράνομους μπαζότοπους υποβαθμίζουν το περιβάλλον, ρυπαίνουν το έδαφος και τους υδροφορείς, εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα, μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές και σε περιπτώσεις παραμέλησης κατολισθήσεις, με τραγικές συνέπειες 

όπως αυτές που είδαμε στον σεισμό της Σάμου στις 30/10/2020. 

Για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήθηκαν τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης των ΑΕΚΚ κάτω απο την εποπτεία του ΕΟΑΝ (Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης).

Μία εικόνα χίλιες λέξεις....

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δραστηριοποιούνται εννέα Εγκεκριμένα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) είναι οι υπεύθυνοι φορείς για την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ στη περιοχή εμβέλειάς τους.

Τα ΣΣΕΔ οργανώνονται σε εταιρείες που δεν επιδιώκουν κέρδος, με οποιαδήποτε νομική μορφή, σε ατομική ή συλλογική βάση. Οργανώνουν, συντονίζουν και εποπτεύουν όλη τη διαδικασία διαχείρισης των ΑΕΚΚ με στόχο την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και την εναλλακτική διαχείρισή τους, δηλαδή τις εργασίες συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαναχρησιμοποίησης, επεξεργασίας και αξιοποίησης των ΑΕΚΚ, ώστε τα ανακυκλωμένα ή ανακτημένα υλικά να επιστρέφουν στην αγορά.

Τα ΣΣΕΔ συνεργάζονται με όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση ΑΕΚΚ:

  • Διαχειριστές ΑΕΚΚ: εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων, κατασκευαστές, φορείς εκμίσθωσης εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών προσωρινής αποθήκευσης συλλογής και μεταφοράς, ιδιώτες

  • Μονάδες Επεξεργασίας και με Εταιρείες Συλλογής, Μεταφοράς και Προσωρινής Αποθήκευσης ΑΕΚΚ

  • Δημόσιους φορείς και οργανισμούς, ιδιαίτερα τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Παρακολουθούν και καταγράφουν τα στοιχεία για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ και συντάσσουν απολογισμούς προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.).

Κάθε επιχείρηση που εκτελεί εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ είναι υποχρεωμένη να συμβληθεί με εγκεκριμένο ΣΕΔ.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

Κάθε διαχειριστής ΑΕΚΚ ή άλλος οικονομικός παράγοντας ή επιχείρηση, που ασκεί δραστηριότητα κατά παράβαση της ΚΥΑ 36259/1757/Ε103 υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 20 του Ν. 2939/01, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 3854/2010 και το Ν 4042/12 δηλαδή φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή καθώς και κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες ειδικότερες διατάξεις.

Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΚΚ

Νομοθεσία

ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΑΕΚΚ

Ευρωπαικός κατάλογος Αποβλήτων

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
bottom of page